The smart Trick of Vidalı kompresör tamiri That Nobody is Discussing

Aşırı Isınma: Vidalı kompresörlerin aşırı ısınması, performans kaybına ve ciddi hasarlara yol açabilir. Aşırı ısınmanın yaygın belirtileri arasında çalışma sırasında yüksek sıcaklıklar ve kompresörün otomatik olarak durması yer alır.

Pistonlu ya da kompresör bakımı sırasında, iş ekipmanınızın modeli ya da markası fark etmeksizin dikkat edilmesi gereken hususlar neredeyse aynıdır.

Bu bakım işlemleri arasında yağ değişimi, filtre temizliği ve diğer önleyici tedbirler yer alır.

Filo hava kurutucuları, kullandığı gaz ile maksimum ısıl absorbsiyon sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Kolay kullanım, kolay bakım işlemleri nedeniyle tercih sebebidir.

Bir veya birden fazla sıkıştırma alanına giren havanın bulunduğu odalar, motorlu makinenin giriş kısmından kapatılır. Daha sonra hacmi azalan odadaki hava sıkıştırılır.

Havadan havaya ve havadan soğutucu gaza ısı değişimi sağlayan çift kademeli eşanjör sistemi ile tasarruf sağlar.

Yoğun iş akışı ile uyumlu çalışmalar yapabilen vidalı iş ekipmanlarının, sık sık yağ seviyelerinin kontrol edilmesi öncelikli web sitesi bir detaydır.

Bu sorun, genellikle conta veya sızdırmazlık elemanlarının aşınması, gevşemiş bağlantılar daha fazla bilgi veya hatalı montajdan kaynaklanır. Düzenli bakım ve kontroller bu tür sızıntıların erken tespit edilmesini sağlar.

Türkiye’nin tüm illerine web sitesi ulaştırılan kompresör servisi hizmetleri hem işletmenizdeki teknik unsurların desteklenmesini hem de üretim ekipmanlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasına imkân oluşturur.

Yağdaki akışkanlığın ve suitable kıvamın bozulmasını engellemek için bakım işlemlerinin geniş zaman diliminde uygulamaktan kaçınmak gerekebilir.

Bu sayede bare minimum seviyeye düşen kompresör tamiri uygulamaları hem işlerinizin verimliliğine hem de maliyet politikalarınıza kazanım olarak yansır.

Bir pistonlu kompresörün buraya tıklayın tamiri sırasında Alkom Kompresör firması tarafından yapılan işlemler şunlardır:

Segmanların aşınmasını takiben silindirin çizilmesi ve silindirden kopabilecek parçaların piston ve biyel kollarına zarar vermeleri, krank rulmanlarının bozulmasına ve kırılan biyel kolu sebebiyle gövdenin kırılmasına veya çatlamasına sebep olabilmektedir. Sonuç olarak makinenin bozulması ve atıl hale dönüşmesi kaçınılmaz olmaktadır.

Cihazın ani durdurmalar sırasında hava emiş filtrelerinden yağ gelmesi gibi arızalar yer almaktadır. Kompresör servisleri tarafından yapılacak olan teknik analiz ve ölçümler sonrası arızaya sebep olan buraya tıklayın unsurlar belirlenmekte, parça değişimleri yapılarak cihazın tamiri gerçekleşmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *